Veel pole liiga hilja ühte hoida

Peter V. Brett on ameerika ulmekirjanik ning astub üles kirjandusfestivalil HeadRead 2016, laupäeval, 28. mail kell 15.00, Kirjanike Maja musta laega saalis.

Peter V. Brett kasvas üles igapäevaselt uusi fantaasiaraamatuid ja koomikseid neelates ning rollimänge mängides. Haridustee viis ta kirjanduse ja kunstiajaloo juurde ning kümme aastat töötas ta ravimialaste trükiste kallal, toksides samal ajal rongiga tööle sõites telefoni oma esimest romaani, loobudes igapäevatööst kirjanikukarjääri kasuks.

Autorit hinnatakse kõrgelt tänu tema ’deemonite tsüklile’, kus varasem arenenud tehnoloogiaühiskond on alistatud maa-aluste deemonite poolt ning paisatud keskaegsetesse külaühiskondadesse. Sarja jooksul jälgitakse erinevate tegelaste käekäiku inimkonna jaoks pöördelisel momendil, mil selgub kas lagunenud ühiskond tõstab uuesti pea või hävib õudustäratavate deemonite käe läbi. Sarja kuulub viis raamatut – „The Painted Man“ („Maalingutega mees“), „The Desert Spear“ („Kõrbeoda“), „The Daylight War“ („Päise päeva sõda“), „The Skull Throne („Pealuutroon“) ja veel ilmumata „The Core“.

Sarja esimene raamat on eelkõige seotud noore mehe, Arlen Balesi kujunemisega, kellest võib saatuse tahtel saada Päästja, kes alistab deemonid. Teose kekmes on hirm ning arusaam, et õud võib ühest küljest olla halvav, kuid teisalt ka edasiviiv jõud. Raamatus „The Desert Spear“ („Kõrbeoda“) näitab kirjanik, et sõltuvalt vaatenurgast võib algselt vaenlasena nähtav tegelane, Bretti sarjas Ahmann Jardir, olla vähemalt enda, kui mitte teiste silmis samuti kangelaslik inimkonnapäästja. Kolmas osa keskendub tegelaste vahelistele suhetele ning vaatleb lähemalt, kuidas rasketes oludes inimsed üksteisele toetuvad ning kuidas sõjaline sissetung ei muuda ainult alistatuid vaid ka alistatavaid. Sarja neljanda raamatu alguses on mõlemad loodetud Päästjad, Arlen ja Jardir, maailmast kadunud, kuid kas ka jäädavalt?

'We are what we choose to be, girl,' she said. 'Let others determine your worth, and you've already lost, because no one wants people worth more than themselves.' /"The Painted Man"/

Peter V. Bretti teosed on kaasahaaravad mahukad ’tellised’, kus kangelaslikkus ühineb võimujänuga ning verine võitlus on autori loodud maailma lahutamatu osa. Detailses maailmas, kus üksteisele vastanduvad inimesed ja deemonid, põrkuvad omavahel ka kaks kogukonda, kellel on küll ühine vaenlane deemonite näol, kuid kes näevad vaenlasena ka teineteist omades erinevat keelt, mütoloogiat ja soovides inimkonna ees seisvat konflikti erinevalt lahendada. Neile, kel Bretti teoste lugemisel tekkib soov järgmiste unetute ööde järgi, soovitame proovida sarnase alatooniga raamatuid kirjanikelt Mark Lawrence ja Paul Hoffman, kelle teoste antikangelased kahlavad samuti läbi vereojade kunagise kõrgel tehnoloogilisel tasemel olnud ühiskonnast jäänud keskaegses maailmas.

Kes soovib suveks aga veidi kergemat, humoorikamat, kuid samuti fantaasiaküllast lugemist, kus naistegelaste käes on kord mõõka, õigemini vihmavarju vibutada, siis tuleks avada mõni raamat Gail Carrigeri sulest, keda Peter V. Brett on nimetanud üheks oma lemmik humoorika fantaasia kirjutajaks.