Tulevikus piiri(puudust) pole

Tallinna kirjandusfestival HeadRead, mis toimub 25.-29. mail 2016, on järjekorras kaheksas ning viimasel neljal aastal on kõigil kuulajatel olnud võimalus esinejate võõrkeelsete teostega tutvuda Allecto raamatupoe väljapaneku juures.

Keda kuulama minna või kelle teoseid lugeda? Tutvustame oma lemmikautoreid festivalipäevade kaupa.

Dave Hutchinson inglise kirjanik, astub üles kirjandusfestivalil HeadRead 2016, neljapäeval, 26. mail kell 18.00, Kirjanike Maja musta laega saalis ning on festivalil esimene publiku ette astuv väliskirjanik.

Lisaks parimale stardipositsioonile on ta kaudselt seotud ka varasemate HeadRead festivali külalistega – olles ühes hiljutises intervjuus maininud, et on 2013.aastal esinenud Charles Strossi teoseid nautinud aastaid ning kandideerides hetkel Arthur C. Clarke’i nimelisele ulmeauhinnale, mis esimesena anti 1987. aastal Margaret Atwoodile, kes oli kirjandusfestivali peaesineja 2015. aastal.

Dave Hutchinsoni viimased romaanid „Europe in Autumn“ („Euroopa sügis“) ja „Europe at Midnight“ (mis kandideerib hetkel parimale Inglismaal 2015. aastal välja antud ulmeraamatu ehk Arthur C. Clarke’i auhinnale) kuuluvad teadusfantastika valda ning on žanriliselt kihilised sisaldades nii John le Carréle omaseid spiooniromaanide elemente, Ian Flemingu teoste tempokust, kafkalikku alternatiiv tulevikku kui viiteid mitmetele (ulme)klassikutele. Hutchinsoni lõhestunud Euroopat kirjeldavate raamatute lugemine on kui pöörase matrjoška lahti võtmine – iga kiht on meisterlikult paika pandud ning ei paljasta kunagi allpoololevat üllatust. Sarnaselt matrjoškale leiab kirjaniku loodud maailmast paraja annuse kitši. Näiteks sarja teise raamatus kasutatav ’liharelv’ – bioloogilisest materjalist relv, mis kasutab luust kuule – on nimetatud Cronenbergi relvaks, mis on kaval viide samanimelise Kanada režisööri filmile eXistenZ (1999). Sarja esimeses osas toimuval salakohtumisel tuvastatavad agendid üksteist Ayn Randi teose „Atlas Shrugged“ abil ja ühe linnriigi loojateks on Günter Grassi „Plektrummi“ austajad. Hutchinsoni Euroopa killustumist kirjeldab ehk kõige paremini näide ühest kitšilikumast traditsioonist – Eurovisioonist – milles romaani järgi astub üles 523 riiki:

In its own way, Eurovision was as good a reflector of the current state of the Continent as many Foreign Office briefings Jim had read during his career. Countries, polities, nations, sovereign states, principalities, all wanted to take part — the sundered wreckage of Ukraine and Moldova alone accounted for seventeen national entries — and one could analyse the voting patterns of the various national juries and sometimes see geopolitical trends developing. It was now almost fifty years since England — the United Kingdom, as then was — had won.

Üheks argumendiks, miks Dave Hutchinsoni teoseid lugeda võib olla ka see, et romaani „Europe in Autumn“ („Euroopa sügis“) peategelane on Ruudi nimeline eestlane, kes töötab Krakowi restoranis kokana, kuid saatuse tahtel asub tööle põrandaalusesse kullerorganisatsiooni ning toimetama inimesi ja kaupu üle tekkinud riigikildude piiride, kuna Eesti kodakondsusega kulleril on piiride ületamine kergem. Teose teises pooles tuleb Ruudi külla Lahemaa Rahvuspargis elavale vennale ja külastab ka Tallinnat. Kirjanik, kes enne HeadRead festivali Eestit külastanud ei ole, ammutas teadmisi Eesti kohta erinevatest raamatutest ning tunnistab, et Google Maps tänavavaade on parim abivahend tegelase ümbruse ja teekonna kirjeldamiseks.

Sarja peaks järgmisel lisanduma ka kolmas osa „Europe in Winter“ ning võibolla ka neljas osa.