Käteräti kasulikkusest raamatupoes

Alates 2001 aastast mälestatakse 25. mail tuntut ja  tunnustatud Briti ulmekirjanik Douglas Adamsit ning tema loomingut, raamatuid sarjast „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy“ („Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas“) ning holistliku detektiivi Dirk Gently juhtumeid. Austusavaldusena kannab autori raamatute armastaja sel päeval endaga kaasas käterätti, kuna see on „üks kõige võimsamalt kasulik asi, mis tähtedevahelisel hääletajal olla võib“ ehk tsiteerides kirjanikku ennast:

'A towel…is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapours; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a miniraft down the slow heavy River Moth; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (such a mind-bogglingly stupid animal, it assumes that if you can’t see it, it can’t see you — daft as a brush, but very very ravenous); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.’
 

Juhul kui käteräti kaasakandmine liiga tülikas tundub, siis järgnevalt mõningased ettepanekud, mida rahvusvahelise käteräti päeva ehk Towel Day tähistamiseks ette võtta:

 

  1. Otsige Elu, Universumi ja Kõige Suurt Küsimust, kuna vastus on Douglas Adamsi raamatute põhjal kõigile teada olevalt 42. Küsimus, mille vastuseks 42, olevat teada kirjaniku sõbrale Stephen Fry’le, kes on lubanud antud teadmise endaga hauda kaasa võtta, seega Suur Küsimus ootab ikka veel leidjat.
  2. Korraldage pärastlõunane tee, kuna 42 ehk /ˈfɔːti tuː/ ringi tõstetuna kõlab kui „tea for two“/tiː fɔː tuː/.
  3. Tavapärase britiliku suhtumise “Keep Calm and Carry On” asemel võtke 25. mail oma motoks “Don’t Panic”, soovitavalt suurte ja sõbralike tähtedega ehk siis ÄRA PABISTA!
  4. Kuulake raadiost mõnda kuuldemängu, kuna algselt tuli “The Hichhiker’s Guide to the Galaxy” raadios esitamisele ning alles siis sai temast tuntud raamat, telesari ja film.
  5. Nautige kõiki neid kummalisi, ootamatuid ja humoorikaid hetki oma päevas või kui antud päeva seikadesse midagi naljakat ei mahu, siis broneerige pilet briti koomik Bill Bailey etendusele oktoobris, kes on samuti seotud Doulas Adamsi loominguga, kuna andis oma hääle filmis “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” taevast alla kukkuvale kašelottile, kelle eneseotsingud lõppesid mäeaheliku otsas.
  6. Võtke tavapärasest pikem lõuna, kuna “Time is an illusion — and lunchtime doubly so“.
  7. Lugege (uuesti) mõnd Douglas Adamsi teost või juhul kui kõik autori raamatud juba pähe kulunud siis midagi allolevatest soovitustest:
  • Grant Naylori sari „Red Dwarf“ („Punane kääbus“) on Doulglas Adamsi laadis humoorikas ulmesari, mille tegevus toimub kolm miljonit aastat tulevikus ning kus inimkonna viimane elusolev esindaja Lister, kõrgelt arenenud kassinimene Kass, hullunud arvuti ja surnud mehe hologramm alustavad reisi tagasi planeedile Maa.
  • Harry Harrisoni sari “Bill, the Galactic Hero”, kus ühiskondlik satiiri põimub teise tuntud ulmeteose, Robert A. Heinleini “Starship Troopers”, parodeerimisega ning mille peategelane Bill on põllumajanduslikult planeedilt röövitud talunik, kes leiab end ühel hetkel galaktilise sõjaväe ridadest.
  • Terry Pratchetti Discworld (Kettamaailma) sarja raamatud, mis kuuluvad küll fantastika ja mitte ulme valdkonda, kuid sisaldavad Douglas Adamsile sarnast humoorikat ja ühiskondlikult satriirilist lähenemist ja sõnademängu.
  • Jerome K. Jerome “Three Men in a Boat” (“Kolm meest paadis”) või P. G. Wodehouse raamatud, kuna antud raamatud kehastavad klassikalist ja üdini britilikku naljasoont, mis kajastub ka Douglas Adamsi raamatutes. Kumba autorit 25. mail eelistada – ehk P. G. Wodehouse’i, kuna Adamsi sõber Stephen Fry mängis telesarjas “Jeeves and Wooster” noore Bertie Woosteri kammerteener Jeevesi tegelaskuju.

Üheks võimaluseks on 25. mail külastada ka oma lemmik raamatupoodi, et saada veel rohkem lugemissoovitusi. Allecto raamatupoe töötajad kannavad antud päeval rinnas märki “DON’T PANIC!” ning kõik, kes teavad kus nende käterätik asub saavad meilt kaasa, lisaks lugemissoovitustele rinnamärgi elu mõttega.