Kes on parim Shakespeare'i tundja?

Käesoleval aastal pööratakse tavapärasest suuremat tähelepanu William Shakespeare’i elule ja loomingule, temast kirjutatakse ja räägitakse rohkem ning antud infotulva keskel võib tekkida soov välja selgitada, kes seltskonnas või klassis autori teoseid kõige paremini tunneb ning oma teadmistega teistest üle on.

Tavapärastele faktiküsimustele võib viktoriini lisada ka veidi teistsugusemaid mõistatusi:

Arva Shakespeare’i näidend raamatu kaane või etenduse plakati abil

Eemaldades raamatu kaanelt või teatri plakatilt näidendi pealkirja tuleb olemasolevate visuaalsete vihjete abil arvata, millise William Shakespeare'i näidendiga on tegu. Soovitame vähem detailirikkaid ning kõnekate kujunditega pilte, millelt on pealkirju parem eemaldada.

Tunne Shakespeare’i näidendite tegelasi

Tuntud näidenditegelaste nimesid võib ära arvata, kuid samuti võib neid rühmitada, vastavalt näidendile, kust nad pärti on, ning ka nende vahelisi suhteid (perekondlikke, romantilisi, rahalisi) kirjeldada. 

Mõistata Shakespeare’i keeleliste kujundite taga peituvaid tähendusi

Shakespeare'i sulest on pärit tuhandeid huvitavaid keelelisi kujundeid ja väljendeid, mida võib illustratsioonide järgi ära arvata, nende tähendusega kokku viia või miks mitte ka oma sõnadega selgitada.

Deśifreeri Shakespeare’i tuntumaid tsitaate

Mõne online rakenduse abil on võimalik Shakespeare'i tuntud tsitaadid "tõlkida" rahvusvahelistesse hääldusmärkidesse ning need siis viktoriini ajal uuesti inglise keelde tagasi tõlkida. Samuti on võimalik omavahel kokku viia tsitaat ja näidend, kust see pärit on. Algajatele hääldusmärkide tundjatele on kindlasti abiks Macmillani või Oxfordi online hääldusmärkide tabelid, mis on saadaval ka (telefoni)rakendustena.

Tunne Shakespeare’i tänapäevaseid töötlusi

William Shakespeare'i näidendid on mõjutanud mitmeid filmie ja raamatuid. Allpool on nimetatud neist vaid mõned:

Romeo and Juliet - muusikal "West Side Story" (1961); noorte zombifilm "Warm Bodies" (2013)

Macbeth - "Men of Respect" (1991); Terry Pratchetti fantaasia romaan "Wyrd Sisters"

The Taming of the Shew - noortekomöödia "10 Things I Hate About You" (1999), muusikal "Kiss Me Kate" (1953)

Othello - draama "O" (2002)

Hamlet - animatsioon "The Lion King" (1994)

King Lear - Jane Smiley romaan "Thousand Acres"

Projekti The Hogarth Shakespeare raames jutustavad mitmed tänapäeva kirjanikud ümber Shakespeare'i näidendeid: Jeanette Winterson "The Gap of Time" (The Winter's Time), Margaret Atwood "Hag-Seed" (The Tempest), Anne Tyler "Vinegar Girl" (The Taming of the Shrew), Howard Jacobson "Shylock is My Name" (The Merchant of Venice).

Allecto William Shakespeare'i tutvustav, kuid samas ka viktoriinilikke elemente sisaldava ettekanne on vaid üks näide, millest võite omapoolse teadmiste kontrolli koostamisel lähtuda.

Parimale Shakespeare'i tundja ära märkimiseks tuleks leida ka sobiv auhind. Allecto raamatupood tunnustab kõige innukamat näitekirjaniku austajat heegeldatud Williamiga, kelle kingime ühele õnnelikule lugejale 2. mail meie Facebooki lehe kaudu.